Ehtojen lisäys osamallin luonnoksen elementeille
Luonnostelun tarkoituksena on muodostaa viivaelementeillä karkea luonnos kuitenkin siten, että luonnos on mittasuhteiltaan likimain oikeassa koossa.
Lopuksi luonnos tarkennetaan lisäämällä ehtoja elementtien välisten suhteiden määrittämiseksi ja elementtien mitoittamiseksi.
Ehtotyypit
Luonnoksen elementeille lisätään ehtoja, jotka tekevät luonnoksen muokkauksen mahdolliseksi. Luonnoksen elementeille määritetään ehtona esimerkiksi etäisyys-, säde-, halkaisija- ja kulmamittoja. Näillä ajavilla mitoilla hallitaan elementtien kokoa, suuntautumista ja sijoittumista toisiinsa nähden. Ajavien mittojen lisäksi piirustukseen voidaan lisätä myös muita geometrisia ehtoja.
Mittaehdot:
Muut geometriset ehdot:
Ehdot määrittävien toimintojen käyttö
Ehdon määrittäviä toimintoja voidaan käyttää kahdella eri tavalla. Toiminnot valitaan tilannekohtaisesta Ehdot-valikosta tai työkaluriviltä. Vaihtoehdot toiminnon käytölle ovat:
- Vaihtoehto 1: Valitse ensin ehto ja sen jälkeen elementit, joihin ehto kohdistuu.
- Vaihtoehto 2: Valitse ensin elementit, joihin kohdistat toiminnon. Muista useamman elementin valinta Ctrl+hiiren vasen painike. Valitse sen jälkeen ehto. Joidenkin ehtojen osalta tämä toimintapa ei sovellu esimerkiksi Sama etäisyys.
Vaihtoehto 1 tarjoaa aloittelevan ohjelmiston käyttäjän avuksi toimintojen käyttöä ohjaavat kehotteet. Vaihtoehto 2 tarjoaa edistyneelle käyttäjälle nopean tavan määrittää ehtoja.
Minkälaisille elementeille ehtoja voidaan asettaa?
- Ehtoja asetetaan luonnoksen viivaelementeille ja pisteille.
- Luonnostelukoordinaatiston akseli ja nollapiste voidaan liittää ehtoon.
- Kun luonnos lisätään viitepintaan, voidaan viitepinnan reunaviiva liittää ehtoon.
- Ehto voidaan lisätä viivaan, pisteeseen, joka on olemassa luonnosta edeltävänä työvaiheena osan geometriassa. Tulevaan geometriaan ei voi ehtoja määrittää.
- Mallinnettaessa osaa kokoonpanossa ehtoa ei voi sitoa muiden osien geometriaan. Ehtojen lisäys 3D-luonnokseen
Automaattinen ehdon lisäys
- Luonnostin lisää ehdon automaattisesti elementin piirtämisen yhteydessä, jos elementin sijoittumisen toiseen elementtiin nähden on mahdollista toteuttaa ehto, esimerkiksi yhtenevä, samankeskinen, kohtisuora.
- Esimerkiksi ympyrä piirretään siten, että sen keskipisteeksi osoitetaan jo luonnokseen piirretyn ympyrän keskipiste. Ohjelma asettaa näiden kahden ympyrän keskipisteet samankeskisiksi. Osoitettaessa ympyrän keskipiste viivalta ympyrän keskipisteelle ja viivalle asettuu yhtenevyysehto jne.
- Mittaehdot sekä muiden ehtojen graafiset symbolit näkyvät luonnoksessa. Geometristen ehtojen näkyminen
Luonnoksen sidonta geometrisin ehdoin
- Luonnos sidotaan luonnostelukoordinaatiston akseleihin tai nollapisteeseen geometrisilla ehdoilla. Esimerkiksi luonnoksen viiva voi olla yhtenevä koordinaatiston akselin kanssa, määritetään viivan etäisyys nollapisteeseen nähden jne.
- Luonnos sidotaan luonnostelukoordinaatistoon siten, että pyörähdysakseli määritetään
yhteneväksi koordinaatiston pystyakselin kanssa.
Muu luonnos määritetään etäisyysehdoilla pyöräytysakseliin nähden. Muita luonnokseen määritettäviä ehtotyyppejä ovat: kohtisuora ja kulma.
- Kun valmis luonnos lisätään kirjastosta esimerkiksi osan viitepintaan, se sijoitetaan paikalleen nollapisteestään. Luonnoksen paikoitus geometrisin ehdoin on tärkeä tehtävä, jotta luonnos säilyttää oikean sijaintinsa, kun osan geometriaa muokataan myöhemmin esimerkiksi mittataulukolla.
Parametrinen luonnos
Luonnoksen mittaehtoon voidaan liittää muuttuja. Mittaluku esimerkiksi etäisyysmitta kuvataan muuttujan avulla. Käytännössä geometriselle ehdolle määritetään lukuarvon lisäksi muuttuja. Tämän jälkeen luonnoksen geometriaa muokataan mittataulukolla.
Esimerkki: Parametrinen luonnos
Luonnoksen ehtojen tarkastelu
Luonnokseen määritettyjä ehtoja on mahdollista tarkastella. Luonnoksen ehtoluettelo avautuu tarkasteltavaksi osan piirrepuuhun, kun avaat luonnoksen muokattavaksi. Toteutumaton ehto esitetään punaisella värillä.
Ehtoon kuuluvat elementit havainnollistetaan luonnoksessa värein.
Osan piirrepuu
Piirrepuun symbolit ja merkinnät
Toteutumaton ehto
- Mittaehto ja muu geometrinen ehto havainnollistetaan sinisellä värillä silloin, kun geometrinen ehto on voimassa.
- Ratkaisematon ehto havainnollistetaan punaisella värillä.
Esimerkiksi, jos elementeille määritetään liikaa ehtoja, luonnos on ylimääritelty, ja ehdon
väri vaihtuu punaiseksi.
Kuvan esimerkissä toinen mittaehto on ylimääräinen. Voit korjata tilanteen poistamalla ylimääräisen ehdon.