Vertex BD 2022 (28.0) - Mitä uutta

Tutustu uusiin ominaisuuksiin.

KIRJASTOUUDISTUS

Uusi käyttöliittymä kirjastojen hallintaan

Tämä uudistus näkyy järjestelmän pääkäyttäjälle.

Aiemmissa versioissa käyttäjän oli mahdollista luoda omia komponenttikirjastoja joko kopioimalla järjestelmän kirjastokansio resurssienhallinnassa custom/complibs -kansioon, tai avaamalla kirjasto muokattavaksi vanhalla käyttöliittymällä, jolloin custom/complibs -kansioon muodostui samanniminen kirjasto kuin järjestelmäpuolella.

Uudella käyttöliittymällä järjestelmäkirjasto pysyy ennallaan eikä siitä synny kopiota custom-kansioon.

Uudistuksen tavoitteena on helpottaa ohjelmiston vakiotoimituksen ja asiakaskohtaisen sovituksen hallintaa siirryttäessä käyttämään ohjelman uutta pääversiota. Uudessa käyttöliittymässä on helppo erottaa vakiokirjastot ja omat kirjastot toisistaan. Lisäksi kirjastot on ryhmitelty alikansioihin tyypin mukaan.

Avaa kirjastoselain

Avaa kirjastoselain valitsemalla Järjestelmä | Kirjastot | Kirjastot.

Kirjastot on jaoteltu omiin pääkansioihinsa seuraavasti:
  • Vakiokirjastot - Järjestelmän kirjastot. Voit kopioida komponentteja järjestelmän kirjastosta omaan kirjastoon.
  • Omat kirjastot - Asiakaskohtaiset kirjastot. Voit tehdä uusia kirjastoja ja lisätä niihin komponentteja.
  • Projektin kirjastot - Projektikohtainen kirjasto voi olla hirsiseinien työstökirjasto, elementtikuvien tyyppikuvakirjasto tai IFC-muunnossääntökirjasto. Tunnistat projektikohtaisen kirjaston Projektissa-sarakkeen merkinnästä 1.
  • Kaikki kirjastot - Kaikki kirjastot yhdistettynä samaan pääkansioon.

Avaa kirjastoselain

Järjestä kirjastot selaimen sarakkeen mukaan

Kun olet valinnut pääkansion tai jonkin tyypin mukaisen alikansion, voit järjestää kirjastot oikeanpuoleisessa selainruudussa napsauttamalla sarakkeiden otsikkoa.

  • Kuvaus - Kirjaston kuvaus. Voit hakea kirjastoja selaimen hakukentässä kuvauksen avulla.
  • Projektissa - Projektikohtaisilla kirjastoilla on sarakkeessa arvo 1.
  • Aktiivi - Kun sarakkeessa on arvo 1, kirjasto on käytössä. Arvolla 0, kirjasto on deaktivoitu.
  • Prioriteetti - Sarakkeessa oleva järjestysnumero määrittää kirjastojen järjestyksen kirjastoluettelossa.
  • Huom - Sarakkeessa voi olla jokin seuraavista merkinnöistä:
    • Konfiguroitu - Vakiokirjaston merkintä. Kirjaston komponentteja ei ole kopioitu asiakaskohtaiseen kirjastoon, mutta yhden tai useamman komponentin yksittäistä parametria on muokattu. Toistaiseksi tämä on mahdollista vain joillekin kirjastoille, esimerkiksi levy- ja eristekirjastoille. Selaimessa kirjaston kuvauksessa näkyy [Konfiguroitu] -merkintä. Asiakaskohtaiseen kansioon tallentuu vain konfigurointitieto xml-tiedostoon. Voit deaktivoida/aktivoida yksittäisiä levyjä tai muokata seuraavia ominaisuuksia:
      • Nimike
      • Oletus
      • Paino/pinta-ala
      • Pinnan väri
      • Jäykiste
      • Lisäparametrit
      • IFC-ominaisuusjoukko
    • Muokattu - Vakiokirjaston merkintä. Kirjastoa on muokattu Vertex BD 2021 (27.0) tai sitä vanhemmalla versiolla, jolloin järjestelmän kirjastokansiosta on muodostunut asiakaskohtainen kopio custom/complibs -kansioon. Kirjastokansio sisältää yksittäisiä piirustus- tai mallitiedostoja tai parametrikielisiä ohjelmia, jotka ylikirjoittavat vastaavat vakiokirjaston tiedostot. Kirjaston tietokanta on kuitenkin järjestelmän kirjastokansiossa. Voit tarkastella muokkauksia valitsemalla kirjaston ja hiiren oikealla avautuvasta valikosta Tarkastele muokkauksia.
    • Ylikirjoittava - Oman kirjaston merkintä. Kirjastoa on muokattu Vertex BD 2021 (27.0) tai sitä vanhemmalla versiolla, jolloin järjestelmän kirjastokansiosta on muodostunut asiakaskohtainen kopio custom/complibs -kansioon. Kirjastokansio sisältää sekä komponenttien piirustus- tai mallitiedostoja tai parametrikielisiä ohjelmia että kirjaston tietokannan, jolla kirjastoa hallitaan. Asiakaskohtainen kirjasto ylikirjoittaa järjestelmäkirjaston. Voit tarkastella muokkauksia valitsemalla kirjaston ja hiiren oikealla avautuvasta valikosta Tarkastele muokkauksia.
    • Palautettu - Vakiokirjaston merkintä. Vertex BD 2021 (27.0) tai sitä vanhemmalla versiolla tehdyt asiakaskohtaiset muutokset on otettu pois käytöstä ja järjestelmän kirjasto on palautettu käyttöön. Asiakaskohtainen kirjastokansio on siirretty resurssienhallinnassa complibs_obsolete -kansioon. Sen voi uudelleen ottaa käyttöön valitsemalla kirjaston ja hiiren oikealla avautuvasta valikosta Tarkastele muokkauksia.

Avaa kirjastoselain

Tarkastele muokkauksia

Hae kirjastoa kuvauksen perusteella

Avaa kirjastoselain valitsemalla Järjestelmä | Kirjastot | Kirjastot.

Voit hakea kirjastoa kirjastoselaimessa kirjaston kuvauksen perusteella. Kirjoita hakusana selaimen vasemman yläreunan hakukenttään.

Voit käyttää hakusanassa jokerimerkkejä kysymysmerkki (?) ja tähti (*). Kysymysmerkki vastaa yhtä merkkiä ja tähti useita merkkejä.

Jos käytössä on välitön pikahaku, ohjelma suorittaa haun jo merkkijonon kirjoittamisen jälkeen ilman hakupainikkeen tai Enter-näppäimen painallusta. Ohjelma etsii merkkijonoa joko kaikista kentistä tai dokumentin tunnuksesta.

Jos välitön pikahaku ei ole käytössä, paina Enter tai napsauta , jolloin ohjelma hakee merkkijonoa kirjastojen kuvauksista.

Voit ottaa välittömän pikahaun käyttöön tai pois käytöstä selaimen asetuksissa. Muokkaa selaimen asetuksia valitsemalla Muokkaa asetuksia.

Hae kirjastoa kuvauksen perusteella

Muokkaa kirjaston kuvausta

Voit muokata oman kirjaston kuvausta valitsemalla kirjaston ja hiiren oikealla avautuvasta valikosta Ominaisuudet. Joissain tilanteissa voi olla tarpeen tarkastella levyllä olevan kirjastokansion sisältöä. Tällä toiminnolla saat selville kansion nimen. Kansion nimi näkyy ikkunan otsikkorivillä. Kun teet uuden kirjaston selainkäyttöliittymässä, ohjelma muodostaa nimen automaattisesti.

Muokkaa kirjaston kuvausta

Valitse käytettävissä olevat kirjastot

Voit lisätä rakennusmalliin komponentteja vain käytössä olevista kirjastoista. Tarvittaessa voit aktivoida kirjaston käyttöön tai deaktivoida kirjaston pois käytöstä. Sarake Aktiivi kertoo onko kirjasto käytössä vai ei käytössä.
  • 1 - Kirjasto on käytössä. Voit deaktivoida kirjaston.
  • 0 - Kirjasto ei ole käytössä. Voit aktivoida kirjaston.

Valitse käytettävissä olevat kirjastot

Hae kirjaston komponentteja suodattamalla ominaisuuksia

Avaa kirjastoselain valitsemalla Järjestelmä | Kirjastot | Kirjastot.

Valitse selaimessa kirjasto, jolloin saat oikeanpuoleiseen selainruutuun näkyviin kirjaston komponentit. Voit järjestää komponentit napsauttamalla sarakkeiden otsikkoa:
  • Tunnus
  • Kuvaus
  • Aktiivi

Voit rajata selainruudussa näytettäviä komponentteja sarakkeiden suodatustoiminnolla. Aseta suodatin kirjoittamalla hakusana suodatuskenttään, tai napsauta -painiketta ja valitse hakusana luettelosta.

Hae komponentteja suodattamalla ominaisuuksia

Hae komponentteja kuvauksen tai aktiivisuuden perusteella

Voit hakea komponenttia kirjastoselaimessa komponentin kuvauksen perusteella. Valitse pääkansio, kirjastotyyppikansio tai kirjastokansio, josta haetaan. Jos haluat hakea sekä vakiokirjastoista, omista kirjastoista että projektikirjastoista, valitse Kaikki kirjastot. Valitse hiiren oikealla avautuvasta valikosta Etsi kirjastojen sisältä.

Voit hakea aktiivisia komponentteja valitsemalla Hae kirjastojen sisältä aktiiviset.

Hae komponenttia kuvauksen perusteella

Luo uusi kirjasto

Voit luoda uuden tyhjän kirjaston ja lisätä myöhemmin kirjastoon komponentteja kopioimalla komponentteja toisesta samantyyppisestä kirjastosta.

Tai voit suoraan valita joukon komponentteja ja kopioida ne uuteen kirjastoon.

Kummassakin tapauksessa valitse ensin selaimessa haluttua tyyppiä oleva kirjasto. Kirjasto voi olla järjestelmän vakiokirjasto tai oma kirjasto.

Uusi kirjasto näkyy selaimen Omat kirjastot -pääkansiossa.

Luo uusi kirjasto selaimessa

Lisää kirjastoon komponentteja

Lisää kirjastoon komponentteja kopioimalla komponentteja toisesta samantyyppisestä kirjastosta, ja liittämällä ne omaan kirjastoon. Kirjasto, josta kopioidaan, voi olla järjestelmän vakiokirjasto tai oma kirjasto.

Voit myös lisätä uuden komponentin valitsemalla Lisää uusi. Uudella komponentilla ei tällöin ole valmiina parametreja.

Lisää komponentti kopioimalla

Muokkaa komponentin tietoja

Muokkaa yksittäisen omassa kirjastossa olevan komponentin ominaisuuksia tietokantanäytössä. Valitse komponentti ja hiiren oikealla avautuvasta valikosta Ominaisuudet.

Makrokomponenttikirjastojen (kalusteet, tilaryhmät, ovet, ikkunat) sekä levy- ja eristekirjastojen komponentteja voit tarkastella ja muokata kaikkia kerralla. Valitse kirjasto ja hiiren oikealla avautuvasta valikosta Muokkaa kirjaston sisältöä. Kirjaston kaikki komponentit avautuvat muokattavaksi tietokantanäyttöön.

Muokkaa komponentin ominaisuuksia

Muokkaa rakennuskomponenttikirjastoa

Muokkaa kirjastoa keskusteluikkunassa

Voit avata kirjastoselaimesta muokattavaksi myös sellaisen kirjaston, jolle on oma käyttöliittymä kirjaston muokkaamiseen ja komponentin valintaan. Tällaisia kirjastoja ovat esimerkiksi seinäkirjastot ja vaakarakennekirjastot. Valitse kirjasto ja hiiren oikealla avautuvasta valikosta Muokkaa kirjastoa.

Jos sinulla ei ole omaa kirjastoa, pääset samaan muokkauskäyttöliittymään myös järjestelmän vakiokirjastosta. Valitse kirjasto, ja hiiren oikealla avautuvasta valikosta Katsele kirjastoa.

Avaa kirjasto muokattavaksi kirjastoselaimesta

Tarkastele muokkauksia

Komponenttikirjaston muokkaus Vertex BD 2021 (27.0) tai sitä vanhemmalla ohjelmaversiolla muodosti järjestelmän kirjastokansiosta asiakaskohtaisen kopion custom/complibs -kansioon. Kirjastoselaimessa erotat tällaiset kirjastot seuraavista merkinnöistä:
  • Muokattu - Vakiokirjaston merkintä. Asiakaskohtainen kirjastokansio sisältää yksittäisiä piirustus- tai mallitiedostoja tai parametrikielisiä ohjelmia, jotka ylikirjoittavat vastaavat vakiokirjaston tiedostot. Kirjaston tietokanta on kuitenkin järjestelmän kirjastokansiossa.
  • Ylikirjoittava - Oman kirjaston merkintä. Asiakaskohtainen kirjastokansio sisältää sekä komponenttien piirustus- tai mallitiedostoja tai parametrikielisiä ohjelmia että kirjaston tietokannan, jolla kirjastoa hallitaan. Asiakaskohtainen kirjasto ylikirjoittaa järjestelmäkirjaston.

Saat selville kaikki kirjastot, joilla on merkintä [Muokattu] tai [Ylikirjoittava] valitsemalla selaimessa Kaikki kirjastot, ja järjestämällä sitten oikeanpuoleisen selainruudun Huom.-sarakkeen mukaan.

Voit tarkastella muokkauksia valitsemalla kirjaston ja hiiren oikealla avautuvasta valikosta Tarkastele muokkauksia.

Tarkastele muokkauksia keskusteluikkunassa.

  • Käytä muokkauksia

    Asiakaskohtaiset muutokset ovat käytössä, kun Käytä muokkauksia on valittuna. Voit ottaa asiakaskohtaiset muutokset pois käytöstä ja palauttaa järjestelmän kirjaston käyttöön tyhjentämällä valintaruudun. Asiakaskohtainen kirjastokansio siirtyy resurssienhallinnassa complibs_obsolete -kansioon, ja järjestelmän kirjastokansio otetaan käyttöön. Kirjasto saa selaimessa merkinnän Palautettu. Voit ottaa asiakaskohtaiset muutokset uudelleen käyttöön valitsemalla Käytä muokkauksia.

  • Vertailutapa
    Vertailutapa on "Asiakaskohtainen kirjasto ylikirjoittaa järjestelmäkirjastoa" kun kyseessä on [Ylikirjoittava] oma kirjasto. Vertailutapa on "Asiakaskohtaiset tiedostot ylikirjoittavat järjestelmätiedostot", kun kyseessä on [Muokattu] vakiokirjasto. Jos kyseessä on projektikohtainen kirjasto, voit lisäksi valita vertailutavaksi jonkin seuraavista:
    • Asiakaskohtainen kirjasto ylikirjoittaa järjestelmäkirjastoa
    • Projektin kirjasto ylikirjoittaa järjestelmäkirjastoa
    • Projektin kirjasto ylikirjoittaa asiakaskohtaista kirjastoa
  • Tarkastele nimikkeiden muutoksia
    Vertaile asiakaskohtaisessa kirjastokansiossa olevan tietokannan ja järjestelmän kirjastokansiossa olevan tietokannan välisiä eroja. Toiminto avaa Näytä muutokset -keskusteluikkunan. Valitse mitä haluat vertailla:
    • Vertaa rakennetta - Vertaa tietokannan kenttiä. Valitse vaihtoehdoista:
      • Vertaa kenttien tyyppiä ja pituutta
      • Vertaa kenttien järjestystä
    • Vertaa sisältöä - Valitse Relaatiokenttä, esimerkiksi rivinumero $RID, ja napsauta Vertaa. Tarkastele eri värein merkittyä poistettua, lisättyä ja muutettua sisältöä keskusteluikkunassa. Jos merkintöjä ei ole, tietokannoissa ei ole eroa.

  • Poista nimikkeiden muutokset

    Poista asiakaskohtaisessa kirjastokansiossa oleva tietokanta. Ohjelma varmistaa tietokannan poistamisen: "Järjestelmäkirjasto voi olla vioittunut, mikäli muutoksia ei ole tehty nykyisellä kirjastokäyttöliittymällä. Poistetaanko nimikkeiden muutokset pysyvästi?"

    Jos olet epävarma, valitse Ei ja kokeile ensin ottaa asiakaskohtaiset muutokset pois käytöstä tyhjentämällä valinta Käytä muokkauksia. Poistu muokkausten tarkastelusta ja testaa kirjaston toimivuus. Jos tämän jälkeen haluat poistaa asiakaskohtaisen tietokannan, valitse uudelleen toiminto Tarkastele muokkauksia, valitse Käytä muokkauksia, valitse Poista nimikkeiden muutokset ja valitse Kyllä.

  • Tiedosto / Tila
    Luettelossa esitetään asiakaskohtaisessa kirjastokansiossa olevat tiedostot ja niiden tila:
    • Kopio - Tiedosto on sama kuin järjestelmän kirjastokansiossa.
    • Paikallinen - Tiedostoa ei ole lainkaan järjestelmän kirjastokansiossa.
    • Ylikirjoittava - Tiedosto on erilainen kuin järjestelmän kirjastokansiossa. Jos kyseessä on piirustustiedosto (*.vxp), voit vertailla muutoksia valitsemalla hiiren oikealla avautuvasta valikosta Vertaile muutoksia. Lisätietoa vastaavasta toiminnosta: Näytä piirustusten eroavaisuudet.

    Voit poistaa tiedoston valitsemalla hiiren oikealla avautuvasta valikosta Poista tiedosto.

Tarkastele muokkauksia

Levykirjastouudistus

Levykirjastot on nyt järjestetty materiaali tai materiaali- ja valmistajakohtaisiin kirjastoihin yhden laajan tietokannan sijaan. Voit aktivoida/deaktivoida järjestelmän vakiokirjastoja tarpeen mukaan. Kirjastoselaimen sarake Aktiivi kertoo onko kirjasto käytössä vai ei käytössä.
  • 1 - Kirjasto on käytössä. Voit deaktivoida kirjaston.
  • 0 - Kirjasto ei ole käytössä. Voit aktivoida kirjaston.

Selainkäyttöliittymä on käytössä, kun valitset levyä levytystyökalulle tai kun muokkaat yksittäisen levyn ominaisuuksia, ja valitset uuden levyn kirjastosta.

Konfiguroi kirjastoa

Jos järjestelmän vakiokirjasto on muutoin sopiva asiakaskohtaiseen käyttöön, mutta haluat muuttaa jonkin yksittäisen parametrin arvoa, ei ole tarpeen tehdä omaa kirjastoa ja kopioida sinne komponentteja. Voit muuttaa yksittäisen parametrin arvoa valitsemalla komponentin ja muokkaamalla sen ominaisuuksia tietokantanäytössä. Tämä konfigurointitieto tallentuu asiakaskohtaiseen kansioon xml-tiedostoon.

Toistaiseksi tämä on mahdollista vain joillekin kirjastoille, esimerkiksi levy- ja eristekirjastoille. Voit deaktivoida/aktivoida yksittäisiä levyjä tai muokata seuraavia ominaisuuksia:
  • Nimike
  • Oletus
  • Paino/pinta-ala
  • Pinnan väri
  • Jäykiste
  • Lisäparametrit
  • IFC-ominaisuusjoukko

Kirjasto saa tämän jälkeen merkinnän [Konfiguroitu].

TYÖSKENTELY MALLI- JA PIIRUSTUSIKKUNASSA

Pohjakuvan zoomaus säilyy

Kun zoomaat pohjakuvaa aktiivisessa kuva-malliparissa, työskentelyikkunan koko ja zoomaus säilyy, kun siirryt toiseen kuva-mallipariin.

Valitun osan esiintuonti

Ominaisuus on otettu käyttöön jo 2021 (27.0.02) -versiossa.

Grafiikan asetuksiin on lisätty säätömahdollisuus valitun osan ja sen edessä olevan geometrian näkyvyydelle. Arvolla 0, edessä oleva geometria peittää valitun osan. Arvolla 1, valitun osan ääriviivat näkyvät edessä olevan geometrian läpi. Arvolla 100, valittu osa peittää edessään olevan geometrian. Muilla arvoilla valittu osa näkyy osittain edessä olevan geometrian läpi. Esimerkkikuvassa valitun osan läpinäkyvyydeksi on asetettu 0.

Määritä grafiikan asetukset toiminnolla > Asetukset > Grafiikka. Asetukset ovat työasemakohtaisia.

Grafiikan asetukset

Näytä 3D-mitat etualalla

Mallien näkymäasetuksissa on uusi asetus Näytä 3D-mitat etualalla. 3D-mitat ja -tekstit esitetään etualalla, kun asetus on käytössä. Tarkista etäisyys -toiminnon mittaustulokset esitetään aina etualalla asetuksesta riippumatta.

ARKKITEHTISUUNNITTELU

Vapaan seinän pään levytäytön esitys mallissa

Vapaan seinän pään levytäytön oletusarvo määritetään projektin parametreissa parametrilla WALL_END_CAP. Voit muuttaa arvoa seinäkohtaisesti valitsemalla arvon seinän ominaisuudelle Vapaan päädyn paksuus.

Aiemmin levytäyttö on esitetty vain pohjakuvassa. Mallissa varsinaista levyä ei lisätä edelleenkään, mutta vapaan pään pinnan väriksi asetetaan sama väri kuin seinän sisäpinnalla.
  • A - Grafiikan asetus Piirrä reunaviivat on käytössä.
  • B - Grafiikan asetus Piirrä reunaviivat ei ole käytössä.
  • C- Visualisoitu malli.

Voit ottaa tämän ominaisuuden pois käytöstä asettamalla user/SETUP -tiedostossa avainsanan: set.free_end.color= 0.

Uusia liukuovikomponentteja

Vakio-ovikirjastoon on lisätty uusia liukuovikomponentteja.

Omat ikkuna- ja ovikoot

Aiemmin oli mahdollista muokata vakioikkunan tai -oven kokoa valintaselaimessa ja tallentaa uusi koko kirjastoon tallennuspainikkeella. Kirjaston tietokanta tallentui custom/complibs-kansiossa olevaan kirjastoon. Uuden kirjastokäyttöliittymän myötä tallennuspainikkeet on poistettu valintaselaimista.

Voit kuitenkin kopioida halutun ikkunan tai oven järjestelmän vakiokirjastosta omaan ikkuna- tai ovikirjastoon, ja muokata sen ominaisuuksia halutuksi.

Uusi koko ikkunakirjastoon

Uusi koko ovikirjastoon

Vaakarakenteet lisätään kerrokset laajennettuna

Aiemmin vaakarakenne lisättiin siten, että sen esitystapa mallissa oli pakattu peruskappale. Nyt vaakarakenteet lisätään oletuksena kerrokset laajennettuna. Voit edelleen pakata ja laajentaa kerrokset samoilla toiminnoilla kun aiemminkin.

Jos haluat lisätä vaakarakenteen samalla tavalla kuin aiemmissa versioissa eli pakattuna peruskappaleena, vaihda järjestelmän asetuksissa avainsanan layer_auto_unpack arvoksi 0:

layer_auto_unpack= 0

Laajenna rakennekerrokset

Pakkaa rakennekerrokset

Räystäänaluslaudat vaakarakennekirjastossa

Räystäänaluslaudat on lisätty omaan vaakarakennekirjastoonsa.

Lisää räystäsaluslaudat

Uusia komponentteja rakennuskomponenttiselaimessa

Rakennuskomponenttiselaimeen on lisätty uusia komponentteja. Esimerkiksi kierreportaat kansiossa Täydennysvarusteet / Portaat:

Lisäksi uusia komponentteja näissä selaimen kansioissa:

  • Kylpyhuone ja WC / Suihkuseinät ja -kaapit
  • Täydennysvarusteet / Aidat ja portit
  • Täydennysvarusteet / Kaiteet / Lasikaiteet
  • Talotekniikka / LVI-tuotteet / Lämmitys
  • Pihavarusteet / Talovarusteet
  • Huonekalut / Rekvisiitta

Muodosta valintaryhmä

Voit muodostaa komponenteista valintaryhmän. Voit käsitellä ryhmään kuuluvia komponentteja yksittäin, tai voit valita koko ryhmän kerralla peilattavaksi, siirrettäväksi tai kopioitavaksi. Valintaryhmään voi kuulua mitä tahansa komponentteja, joilla on 3D-geometriaa.

Voit tallentaa valintaryhmän komponenttikirjastoon muodostamalla siitä tilaryhmän. Tilaryhmäksi tallennetun valintaryhmän voit lisätä toiseen projektiin. Valintaryhmäominaisuus säilyy myös tilaryhmällä.

Muodosta valintaryhmä seuraavasti:

  1. Valitse komponentit piirustuksessa tai mallissa. Valitse useita komponentteja Ctrl-näppäin painettuna, tai käytä aluevalintaa.

  2. Avaa tilannekohtainen valikko hiiren oikealla painikkeella.
  3. Valitse Lisätoiminnot > Luo valintaryhmä.
  4. Anna valintaryhmälle nimi.

Tämän jälkeen voit valita valintaryhmän piirustuksessa tai mallissa seuraavasti:

  1. Valitse yksi ryhmään kuuluva komponentti.
  2. Napsauta + -kahvaa, jolloin koko ryhmä tulee valituksi.

    Peilaa, kopioi tai siirrä ryhmä.

Poista valintaryhmämääritys säilyttäen ryhmään kuuluvat komponentit seuraavasti:

  1. Valitse yksi ryhmään kuuluva komponentti.
  2. Napsauta + -kahvaa, jolloin koko ryhmä tulee valituksi.

  3. Avaa tilannekohtainen valikko hiiren oikealla painikkeella.
  4. Valitse Lisätoiminnot > Poista valintaryhmä.

RAKENNESUUNNITTELU

Tarkista profiilin pituus tai levyn koko

Tarkista profiilin pituus napsauttamalla profiilia. Pituus esitetään tilarivillä.

Tarkista levyn tai eristelevyn koko napsauttamalla levyä. Koko esitetään tilarivillä.

Tarkista valittu nurkkadetalji

Jos seinän rakennekerrosten liitokset eivät muodostu oikein nurkissa, voit ottaa käyttöön nurkkadetaljien tarkistuksen seinäelementtijaon luomisen yhteydessä.

Kun luot seinäelementtijakoa, ohjelma pysähtyy kunkin nurkan kohdalla ja näyttää sen mallitiedoston ja piilotusryhmän nimen, johon detalji on tallennettu. Nurkka merkitään pohjakuvassa neliösymbolilla.

Ota tarkistus käyttöön lisäämällä user/SETUP -tiedostoon avainsana:

set.corner_config.tell_selected= 1

Käynnistä ohjelma uudelleen.

Huomaa: Ennen kuin aloitat seinäelementtijaon luomisen, varmista että näet työikkunassa kaikki seinät.

Tarkista valittu nurkkadetalji

Valitse levy selaimessa

Kun valitset levyn levykirjastosta, käytössä on uusi selainkäyttöliittymä. Selaimessa näkyvät käytössä olevat levykirjastot. Kirjasto voi olla järjestelmän vakiokirjasto tai asiakaskohtainen kirjasto.

Valitse levykirjasto ja kaksoisnapsauta haluttua levyä selaimessa. Voit ensin rajata hakutuloksia sarakkeiden suodatustoiminnolla. Aseta suodatin kirjoittamalla hakusana suodatuskenttään, tai napsauta -painiketta ja valitse hakusana luettelosta. Voit esimerkiksi suodattaa näkyviin vain tietyn kokoiset levyt kirjoittamalla hakusanan Levykoodi-sarakkeen suodatuskenttään.

Selainkäyttöliittymä on käytössä, kun valitset levyä levytystyökalulle tai kun muokkaat yksittäisen levyn ominaisuuksia, ja valitset uuden levyn kirjastosta.

Verhouslautojen automaattinen katkaisu

Voit antaa katkaisukohtien minimilimityksen kenttään Minimietäisyys (DMIN).

Rakennetyökalut: Verhouslaudoitus

Siirrä päällekkäinen tolppa

Tilanteessa, jossa seinäelementin runkotolppa ja aukon pielitolppa osuvat päällekkäin, voit ohjata tolppien lisäämistä järjestelmän asetuksissa avainsanalla adjust_studs_to_studs.
  • adjust_studs_to_studs= 0 - Runkotolppaa ei lisätä lainkaan. Tästä voi aiheutua normaalia isompi tolppaväli aukon viereen.
  • adjust_studs_to_studs= 1 - Runkotolppa siirretään pielitolpan viereen.

Levysauma tuplatolpan keskelle

Kun valittuna on kaksinkertaiset tolpat, voit ohjata levysauman sijoittumista järjestelmän asetuksissa avainsanalla sheet_seam_centered_on_dbl_stud.
  • sheet_seam_centered_on_dbl_stud= 0 - Levysauma sijoittuu toisen tolpan keskelle. Oletusarvo.
  • sheet_seam_centered_on_dbl_stud= 1 - Levysauma sijoittuu tuplatolpan keskelle.

Lisää sähköputki

Voit lisätä seinäelementtiin runkomallissa sähköputken, kun olet ensin lisännyt arkkitehtimallissa seinään sähkörasian, katso Lisää sähkörasia. Sähkörasialle lisätään runkomalliin asennusrasia, jonka valitsemalla voit lisätä sähköputken.

Sähköputki on profiili, joka lisätään profiilikirjastosta pipe_electrical.

  1. Valitse asennusrasia runkomallissa.
  2. Avaa tilannekohtainen valikko hiiren oikealla painikkeella.
  3. Valitse Lisää sähköputki.
  4. Valitse profiilin poikkileikkaus Koodi-luettelosta.
  5. Osoita putken keskilinjan pisteet.
  6. Valitse Valmis.
Sähköputket näkyvät elementtikuvan näkymässä, kun valitset näkymän ominaisuuksissa Näytä sähköputket. Näkymän ominaisuuksissa voit myös määrittää sähköputken viivojen piirto-ominaisuudet valitsemalla sääntökirjaston ja säännön. Ohjelmiston vakiotoimitukseen kuuluu sääntökirjasto VIEW_LPROP_RULE, johon on tallennettu sähköputkille sääntö ELEC_PIPE_LINE. Tällä säännöllä sähköputken viiva piirretään seuraavasti:
  • Yhtenäisellä viivalla, kun sähköputki sijaitsee elementin katsomissuunnassa lähimmällä pinnalla.
  • Katkoviivalla, kun sähköputki sijaitsee katsomissuunnassa vastakkaisella pinnalla.

Voit generoida rakennuksen runko- ja levytysosiin reiät lisäämäsi putkilinjan mukaan. Valitse Mallinnus | Putki > Generoi järjestelmäreiät.

Voit muodostaa asennusrasiasta ja sähköputkesta valintaryhmän, jota voit peilata, kopioida ja siirtää runkomallissa. Valitse asennusrasia ja sähköputki runkomallissa, ja valitse hiiren oikealla avautuvasta valikosta Lisätoiminnot > Luo valintaryhmä. Tämän jälkeen voit valita valintaryhmän runkomallissa valitsemalla ensin yhden komponentin ja napsauttamalla sen jälkeen + -kahvaa.

Voit tallentaa valintaryhmän komponenttikirjastoon muodostamalla siitä tilaryhmän. Valitse ryhmän lisäystavaksi Sähkökomponentti.

Muokkaa seinäelementin reunadetaljia

Kun muokkaat seinäelementin reunadetaljia, keskusteluikkunassa esitetään rakennetyökalun mukainen oletusdetaljin nimi kentässä Oletusdetalji. Voit valita uuden detaljin luettelosta. Tarvittaessa voit poistaa valitun detaljin ja palauttaa oletusdetaljin käyttöön napsauttamalla Poista.

Voit lisäksi valita ominaisuuden Reunaeristeiden asennus. Valitse reunimmaisen eristyslevyn asennustavaksi Manuaalinen tai Irto-osa. Irto-osa on esimerkiksi työmaalla kiinnitettävä osa, manuaalinen on tehtaalla käsin kiinnitettävä osa. Ominaisuus vaikuttaa materiaalien keräykseen. Voit merkitä irto-osat ja manuaalisesti asennettavat osat havaintovärillä mallissa.

Lisää nostopisteet seinäelementtiin

Voit lisätä nostoreiät yhteen tai useampaan seinäelementtiin. Nostoreikiä lisätään 1, 2 tai 4 kappaletta elementin painon mukaan. Elementin paino lasketaan rungon, levytyksen, verhouksen, eristeen, ikkunoiden ja ovien painon perusteella. Nostoreiät sijoitetaan elementin painopisteen mukaan.

Valitse Mallinnus | Elementti | Seinä > Rungon varustelu, ja kansio Nostopisteet.

Nostopisteet

Parametriset läpivientikomponentit

Voit lisätä halutun kokoisen kuilun tai luukun lattia- tai kattoelementtiin. Voit valita lävistääkö komponentti koko rakenteen vai vain ylä- tai alapuolen. Komponentti vaikuttaa rungon ja levytyksen generointiin. Kun lisäät elementtiin osat, ohjelma lisää komponentin ympärille rungon osat. Kuilun kohdalla levyyn leikataan aukko. Myös luukun kohdalla levy leikataan, mutta luukun kohdalle jää levyn pala.

Voit muuttaa komponentin kokoa valitsemalla sen ominaisuudet muokattavaksi.

Valitse komponentti liitosdetaljiikkaselaimesta.

Eristeen asennusväli

Kun lisäät eristeen rakenteen runkokerrokseen, voit määrittää eristeen ja runko-osien väliin jäävän asennusraon kenttään Reunaväli (A). Jos valitsit eristeen, jolle on asetettu eristekirjastossa eristelevyn pituus, voit määrittää myös levyjen päiden väliin jätettävän asennusraon kenttään Saumaväli (B). Rakenne voi olla elementti (seinä-, lattia- tai katto-) tai vaakarakenne.

Lisää eriste rakenteeseen

Lisää eriste rajatulle alueelle

Lattia- ja kattorakenteen runkotyökalukirjaston muokkaaminen

Lattia- ja kattorakenteen runkotyökalukirjaston muokkaamisen käyttöliittymä on uusittu.

Valitse Järjestelmä | Rakennekirjastot | Lattia- ja kattovasoitus.

Saat näkyviin luettelon kaikista työkaluista valitsemalla valikkoriviltä Näytä > Selaus.

Voit vaihtaa oletusosan poikkileikkauksen napsauttamalla Val-painiketta välilehdellä Runko: Oletukset. Valitse poikkileikkaus profiilikirjastosta. Voit vaihtaa myös muiden osien poikkileikkauksen napsauttamalla Kopioi. Hyväksy valittu poikkileikkaus tai valitse jokin toinen profiilikirjastosta, ja valitse sen jälkeen luettelosta ne osat, joille poikkileikkaus vaihdetaan. Valinnat päivittyvät työkalun lisäparametreihin.

Levyt vaakarakenteessa olevan aukon reunoihin

Vaakarakenteen rungon rakennetyökalulle on mahdollista määrittää palkistodetalji, joka lisää automaattisesti levyt vaakarakenteeseen, esimerkiksi rakenteessa olevan aukon reunoihin.

Reunoihin lisätään profiilit, jotka muunnetaan levyiksi, kun osat lisätään rakenteeseen.

Valitse Järjestelmä | Rakennekirjastot | Lattia- ja kattovasoitus. Siirry halutun rakenteen riville ja napsauta Detaljit. Siirry halutun detaljin riville ja valitse välilehti Muunnokset alemmassa tietokantanäytössä.

  • Levykoodi - Levy, joksi profiili muunnetaan.
  • Viite - Parametrilla voi viitata toiseen kerrokseen, josta levy poimitaan.
  • Sääntö - Määrittää levyn sijoittumisen, jos levyn paksuus on eri kuin profiilin paksuus.
  • Käytössä - Muunnos voidaan asettaa käyttöön tai pois käytöstä.

Liimapuuliitokset

Liitosdetaljiikkaselaimessa on valittavissa uusia liimapuuliitoksia.

Useampi elementtikuva yhdestä elementistä

Toiminnon käytettävyyttä on parannettu. Voit valita elementtikuvasarjan muodostavat tyyppikuvat kirjastokäyttöliittymässä. Valitse sarjan ensimmäinen tyyppikuva ja tilannekohtaisesta valikosta Ominaisuudet. Napsauta Hallitse lisäelementtikuvia, ja valitse toinen tyyppikuva: siirry luettelossa haluamasi tyypikuvan riville, ja valitse Aktiivi-sarakkeen luettelosta X.

Useampi elementtikuva yhdestä elementistä

Korkeusmerkinnän koko seinäelementtikuvan näkymissä

Ominaisuus on otettu käyttöön jo 2021 (27.0.10) -versiossa.

Seinäelementtikuvan näkymiin lisätyt korkeusmerkinnät ovat saman kokoisia riippumatta näkymän mittakaavasta.

Nimikekoodit elementtikuvan osaluetteloon

Profiileille asetetut nimikekoodit on mahdollista lisätä elementtikuvan osaluetteloon. Ominaisuuden käyttöönotto vaatii järjestelmän asetusten ja listauksen muodon määrittävän näyttötiedoston muokkaamista. Kullekin elementtityypille valittavissa olevat listaukset on määritetty järjestelmän asetuksissa avainsanoilla seds_set. Esimerkiksi seinäelementin listaukset:

seds_set= WALL "WPCE|SHT|INS|RIVET|CONN"

Listauksiin kerättävät osat, listauksen muoto ja esitystapa on määritetty avainsanoilla seds_param. Esimerkiksi seinäelementin osien listaus WPCE:

Tähän ryhmään voit lisätä uuden avainsanan:

seds_param= WPCE SCHDL.FLD ITEM_CODE

Lisää sarake nimikekoodia varten myös listauksen muodon määrittävään näyttötiedostoon.

Palkkielementin viiteviivalliset tunnukset elementtikuvan näkymässä

Voit valita palkkielementtien tunnuksille viiteviivallisen esitystavan elementtikuvan näkymän ominaisuuksissa. Elementti voi olla palkkielementeistä muodostuva kokoonpano tai elementti, jossa palkkielementti on alielementtinä.

Säännöt, joiden mukaan osien tunnusten esitystavat näkymässä määräytyvät, on tallennettu komponenttikirjastoon. Ohjelmiston perustoimitukseen sisältyy sääntökirjasto VIEW_LABELS. Valitse kirjastoon tallennettu sääntötiedosto BEAM_PNL_LBL_LEADER_LINES. Kun kyseessä on kokoonpanoelementin elementtikuva, poista käytöstä oletustunnukset tyhjentämällä valinta Tunnukset näkymän ominaisuuksissa.

Sääntötiedostossa on määritetty käytettävä tunnuskirjasto ja tunnuksen piirustustiedosto. Tunnuksessa on mahdollista esittää poikkileikkauskoodi lisäämällä tunnuksen piirustukseen tekstimakro #MAIN_PIECE_CODE#.

Uusia mittalinjoja elementtikuvan näkymään

Alueisiin jaetun kerroksen mitat

Kun seinäelementin kerros on jaettu alueisiin, voit mitoittaa alueiden rajat asettamalla mittalinjan parametrille VALUE arvon ALL. Esimerkiksi seinäelementin verhouskerroksen parametrit:

LAYER(1)=SID|SID~LAYER=0+|SID~PART=AREA|SID~NAME=COVER|SID~VALUE=ALL

Kun VALUE=ALL, kaikki minimi- ja maksimipisteet kaikista määritellyistä kerroksista lisätään mittariville. Edellä määritellyllä mitalla mitoitetaan COVER-tyyppisiä kerroksia rungon ulkopuolelta. Esimerkkinä verhouskerros tyyppiä COVER, johon on lisätty ladontatyökalu:

Pielilautojen mitat

Voit mitoittaa pielilautoja elementtikuvan näkymässä asettamalla mittalinjalle seuraavat parametrit:

COMMON_MACRO_SIZE|SPLIT|MLIB=[LIB]|MCODE=[CODE]|MTYPE=[NUM]

Parametrien merkitys:

  • COMMON_MACRO_SIZE - Mitoitustyyppi (pakollinen).
  • SPLIT - Jos parametri on käytössä, jokaiselle makrokomponentille lisätään mitta erikseen.
  • MLIB - Komponenttikirjasto, jonka komponentit mitoitetaan.
  • MCODE - Komponentin koodi(t), johon sopivat komponentit mitoitetaan.
  • MTYPE - Mitoitettavan komponentin makrotyyppi.
  • MLIB, MCODE ja MTYPE ovat valinnaisia. Jos yhtään ei ole määritetty, kaikki näkymässä näkyvät komponentit saavat mitat.

MCODE -parametrin arvolle voit antaa jokerimerkkejä, esimerkiksi TRIM_TOP*.

Ominaisuuden käyttö edellyttää, että
  • pielilaudat on valittu kiinnitettäväksi elementtiin elementtijakoa muodostettaessa ja
  • pielilautaosat ovat näkyvissä elementtikuvan näkymässä

Ohjelmiston vakiotoimitus sisältää valmiin MACRO_SIZE -nimisen mitan.

Ristikon solmupisteiden mitoitus

Mittakirjastoon on lisätty kolme uutta mittaa ristikon solmupisteiden mitoittamiseen.

  • TRUSS=NODES|BOTC - Mitoittaa ristikon alapaarteen solmut.
  • TRUSS=NODES|TOPC - Mitoittaa ristikon yläpaarteen solmut.
  • TRUSS=NODES|BOTC|TOPC - Mitoittaa ristikon ylä- ja alapaarteen solmut.

TULOSTUS

Piirustuksen esiasetettu asemointi

Kun tulostat piirustusta ja valitset arkin koon, mittakaavan, tulostettavan alueen, kuvan asemoinnin ja kierron, voit tallentaa nämä valinnat piirustukseen, ja käyttää niitä seuraavalla tulostuskerralla.

Tallenna valinnat napsauttamalla Aseta. Tallenna tulostuksen jälkeen myös piirustus. Kun seuraavan kerran tulostat piirustuksen ja haluat käyttää samoja valintoja, valitse Käytä.

Jonotulostus piirustuskohtaisilla tulostustasoilla

Kun muodostat tulotusjonoa, voit valita tulostettaviksi tasoiksi piirustukseen tallennetut tulostettavat tasot.

Voit valita tulostettavat tasot muokkaamalla piirustuksen tasoja toiminnolla Näkymä | Tasot | Tasot > Muokkaa.

HIRSITALOSUUNNITTELU

Hirsitalosuunnittelu on Vertex BD -ohjelmiston lisäominaisuus.

Uusi lohenpyrstönurkka hirsiseinille

Liitoskirjastoon on lisätty uusi hirsiseinien nurkkaliitostyyppi: 0005 Jiirinurkka lohenpyrstöllä, naaras. Nurkassa on kaksi naaraslohenpyrstöä vastakkain.

  1. Valitse ensimmäinen seinä (A).
  2. Valitse toinen seinä (B).

    Huomaa: Tarvittaessa lisää liitos uudelleen ja vaihda seinien osoitusjärjestystä.
  3. Valitse liitoksen ominaisuudet Lohenpyrstöliitos-keskusteluikkunassa.

Lohenpyrstöliitokselle on lisätty uusi parametri. Parametrilla Kevennyspituus voit tarvittaessa lisätä työstötiedostoon kirjoitettavaksi sahaustyöstöt, joilla työstetään pala pois ulkonurkasta. Parametrin arvo määrää palan mitat.

Huomaa:
  • Kevennystyöstöä ei esitetä mallissa tai hirsikuvissa, vaan se lisätään työstötiedostoon.
  • Ominaisuuden käyttöönotto vaatii asiakaskohtaisen sovituksen.

Hirsikuvan kuvarajat

Kun avaat hirsikuvan, oletuksena ohjelma hakee kuvaan uudet kuvarajat siten, että rajoihin lisätään 10% marginaali. Voit hakea rajat 0.5 mm marginaalilla asettamalla LOGHOUSE-tiedostossa avainsanan search_limits_05marg arvoksi 1.

search_limits_05marg = 1

Hirren työstösuunnan vaihto

Hirsi tulee työstöön siinä suunnassa kuin se on hirsikuvassa, kun LOGHOUSE-tiedostossa on avainsana endo_mach_list= 1. Oletuksena on päinvastainen suunta.

endo_mach_list= 1

JULKAISIN

Julkaisin on Vertex BD -ohjelmiston lisäominaisuus.

Tulostusalueet PDF-tulosteissa

Voit määrittää piirustukseen tulostusalueita, jotka voidaan julkaisimella tulostaa erikseen omana sivuna PDF-tiedostoon. Piirustus voi olla esimerkiksi:
  • Piirustusarkki, johon on lisätty erilaisia näkymiä rakennuksesta.
  • Elementtikuva, jossa on useita erilaisia näkymiä samasta elementistä.

Kukin näkymä voidaan määrittää omaksi tulostusalueekseen. Elementtikuvia varten tulostusalueet määritetään elementin tyyppikuvaan.

Huomaa: Tulostusalueita ei ole mahdollista määrittää kuva-malliparin piirustukseen.

Tulostusalue määritetään lisäämällä piirustukseen tulostusaluemakro komponenttikirjastosta. Makro on piirustustiedosto, johon on lisätty tulostusaluetta kuvaavat reunaviivat. Tulostusaluemakrolla on lisäparametri CODE, jonka arvo on tulostusalueen nimi. Esimerkiksi ohjelmiston vakiotoimitukseen sisältyy tulostusaluemakro, jolla on lisäparametri CODE= WINPLOT. Voit lisätä kyseisen makron seuraavasti:

  1. Avaa piirustus. Jos haluat käyttää tulostusalueita elementtikuvissa, avaa elementin tyyppikuva.
  2. Valitse Mallinnus | Täydentävä rakennusosa | Rakennusosavalikoima Komponentti.
  3. Valitse kansio Piirustusarkit / Julkaisin.
  4. Kaksoisnapsauta tulostusaluemakron Kehys A3-arkille pienoiskuvaketta.
  5. Osoita paikka. Lisää tarvittava määrä tulostusaluemakroja.
  6. Tallenna tiedosto.

Päivitä tarvittaessa elementtikuvat.

Huomaa:
  • Voit tehdä omia tulostusaluemakroja kopioimalla makron vakiokirjastosta omaan kirjastoosi. Kopioi makro WINPLOT kirjastosta Vakiokirjastot / Makrokomponentit / Piirustuslomakkeita. Makrolla tulee olla lisäparametri CODE, jonka arvo on tulostusalueen nimi. Nimen voit valita vapaasti.

Aseta tulostusalueet julkaisimessa

Julkaisimessa tulostusalueet voidaan asettaa tiedostotyypeille PDF-kirja ja PDF-tiedosto. Kun asetat tulostusalueen PDF-kirjalle, sitä käytetään kaikille kirjan dokumenteille. Kirjaan kuuluva dokumentti voi kuitenkin ylikirjoittaa kirjan arvon.

Lisää piirustus julkaisimen dokumenttisettiin:
  • Lisää piirustus dokumenttisettiin uutena dokumenttina, ja valitse tiedostotyypiksi PDF-tiedosto.
  • Lisää dokumenttisettiin uusi PDF-kirja, ja lisää piirustus PDF-kirjaan. Valitse dokumentin tiedostotyypiksi PDF-tiedosto.

Valitse PDF-kirjalle tai PDF-tiedostolle ominaisuus Tulostusalueet, ja anna sen arvoksi tulostusaluemakron koodi, esimerkiksi WINPLOT.

Esimerkkejä tulosteista

Piirustusarkki, jossa useita näkymiä.

  • PDF-tiedosto, jolla on ominaisuus Tulostusalueet = WINPLOT. Julkaisussa kustakin näkymästä muodostuu oma PDF-tiedosto.

  • PDF-kirja, johon piirustusarkki on lisätty PDF-tiedostona. Kirjalla on ominaisuus Tulostusalueet = WINPLOT. Kirjaan kuuluvalla dokumentilla ei ole ylikirjoittavaa ominaisuutta. Julkaisussa muodostuu yksi PDF-tiedosto, johon on tulostettu piirustuksessa olevat tulostusalueet kukin omana sivunaan.

  • PDF-kirja, johon on lisätty sama piirustusarkki kaksi kertaa PDF-tiedostona. Kirjalla on ominaisuus Tulostusalueet = WINPLOT. Ensimmäisellä dokumentilla on ominaisuus Tulostusalueet = 0. Tämä ylikirjoittaa kirjalle annetun arvon, ja koko arkki tulostetaan huomioimatta tulostusalueita. Toisella dokumentilla ei ole ylikirjoittavaa ominaisuutta, jolloin tulostusalueet tulostetaan kukin omana sivunaan PDF-kirjaan. Julkaisussa muodostuu yksi PDF-tiedosto, jossa ensimmäinen sivu on koko piirustusarkki ja sen jälkeen piirustuksessa olevat tulostusalueet kukin omana sivunaan.

Elementtikuva, jossa on useita erilaisia näkymiä samasta elementistä.
  • PDF-kirja, johon on lisätty PDF-tiedosto, joka sisältää kaikkien ulkoseinäelementtien kuvat (se\SE_U*.vxp). PDF-kirjalla on ominaisuus Tulostusalueet = WINPLOT. Kirjaan kuuluvalla dokumentilla ei ole ylikirjoittavaa ominaisuutta, jolloin jokaisessa elementtikuvassa olevat tulostusalueet tulostetaan omana sivunaan PDF-kirjaan. Julkaisussa muodostuu yksi PDF-tiedosto, jossa kunkin elementin näkymät ovat omina sivuinaan. Tiedostossa on sivuja: (elementtien lukumäärä) x (näkymien lukumäärä elementtikuvassa).

  • PDF-tiedosto, joka sisältää kaikkien ulkoseinäelementtien kuvat (se\SE_U*.vxp). Tiedostolla on ominaisuudet:
    • Tulostusaluekirja = Kyllä
    • Tulostusalueet = WINPLOT

    Julkaisussa muodostuu kustakin elementistä oma PDF-tiedosto, jossa näkymät ovat omina sivuinaan.

  • PDF-tiedosto, jolla on ominaisuus Tulostusalueet = WINPLOT. Julkaisussa elementtikuvien näkymistä muodostuu kustakin oma PDF-tiedosto.

Tulostusalueet PDF-tulosteissa

Jokerimerkit julkaistavan tiedoston haussa

Voit lisätä dokumenttisettiin useita tiedostoja kerralla käyttämällä jokerimerkkejä tiedostohaussa. Käytettävissä ovat seuraavat uudet jokerimerkit:

  • $ - yksi mikä tahansa kirjain
  • ¤ - yksi mikä tahansa ei-numeerinen merkki

Jo aiemmin käytettävissä olleet jokerimerkit:

  • * - nolla tai useampi mikä tahansa merkki (kirjain, numero, erikoimerkki)
  • ? - yksi mikä tahansa merkki
  • # - yksi numero

IFC-LINKKI

IFC-linkki on Vertex BD -ohjelmiston lisäominaisuus.

Sijoita IFC-mallin pisteeseen

Kun avaat tai tuot IFC-mallin, voit valita sijaintivaihtoehdoksi Sijoita IFC-mallin pisteeseen. Voit käyttää tätä valintaa tapauksissa, joissa IFC-mallin geometria on hyvin kaukana mallin origosta. Toiminto hakee IFC-mallin geometriasta pisteen, jossa x-, y- ja z-koordinaatit ovat pienimmät, ja siirtää geometrian mallin origoon käyttäen tätä pistettä sijoituspisteenä. Voit muokata pisteen koordinaatteja kentässä. IFC-viennissä voit siirtää geometrian takaisin alkuperäiseen paikkaan.

Käännä pohjoissuuntaan IFC-viennissä

Jos rakennuksen koordinaateissa on määritelty pohjoissuunta, voit kääntää rakennuksen pohjoissuuntaan (y-akseli yhdensuuntainen pohjoissuunnan kanssa) valitsemalla IFC-viennissä ominaisuuden Käännä pohjoissuuntaan. Voit käyttää ominaisuutta myös rakennuksen geometrian kääntämiseen antamalla kenttään kääntökulman. Kulma mitataan positiivisesta y-akselista myötäpäivään.

Jos vietävässä projektissa on IFC-malli, jonka tuonnissa on käytetty vaihtoehtoa Sijoita IFC-mallin pisteeseen, voit valita IFC-viennissä ominaisuuden Mallin pisteeseen. IFC-mallin geometria siirretään takaisin alkuperäiseen paikkaan.

G4-komponenttien nimiketiedot IFC-tiedostoon

Putkiosia lukuunottamatta G4-komponenteille ei voida interaktiivisesti asettaa IFC-ominaisuusjoukkoja. G4-osien ja -kokoonpanojen nimiketietojen kirjoittamista omiksi IFC-ominaisuusjoukoiksi voidaan kuitenkin ohjata system/setup/ifc -kansiossa olevien xml-tiedostojen avulla.

  • ifc_props_part.xml - G4-osat
  • ifc_props_assembly.xml - G4-kokoonpanot
  • ifc_props_profile.xml - G4-profiilit

Halutessasi voit kopioida tiedostot custom\setup\ifc -kansioon ja muokata ne sisältämään haluamasi kentät ja tunnisteet.

IFC-ominaisuusjoukko ladontatyökalun tiiliobjekteille

Ladontatyökalu on Vertex BD -ohjelmiston lisäominaisuus.

Laattojen ladontatyökalussa käytetty tiiliobjekti kirjoitetaan IFC-tiedostoon samalla tavalla kuin muutkin komponentit. Tiiliobjekteille on olemassa oma IFC-ominaisuusjoukko Vertex-ominaisuusjoukkokirjastossa. Ohjelmiston vakiotoimitukseen kuuluvassa Verhoustiilet-kirjastossa oleville tiilille on asetettu tämä ominaisuusjoukko oletukseksi.

Voit lisätä ominaisuusjoukon myös interaktiivisesti rakennusmallissa. Interaktiivinen lisäys ei kuitenkaan ole suositeltava tapa tiilien suuren määrän vuoksi.

IFC-ominaisuusjoukot tukevat COMP_USE-luokitetta

IFC-ominaisuusjoukkoihin on mahdollista lisätä COMP_USE-luokite. Kun objektille on lisätty COMP_USE -luokite ja asetettu luokitteen sisältävä ominaisuusjoukko, luokitteen tiedot kirjoitetaan IFC-tiedostoon.

Esimerkki:
  • Lisää COMP_USE-luokite oven ominaisuusjoukkoon. Ominaisuusjoukko voi olla asiakaskohtainen Vertex-ominaisuusjoukko tai käyttäjän määrittämä ominaisuusjoukko.
  • Lisää ovelle COMP_USE-luokite PÄÄOVI.
  • Valitse ovelle ominaisuusjoukko, johon lisäsit luokitteen.
  • COMP_USE -ominaisuuden arvoksi päivittyy PÄÄOVI.

Lisää COMP_USE-luokite ominaisuusjoukkoon:

  1. Avaa ominaisuusjoukko muokattavaksi. Ominaisuusjoukko voi olla asiakaskohtainen Vertex-ominaisuusjoukko tai käyttäjän määrittämä ominaisuusjoukko.
  2. Täydennä tiedot:
    • Kirjoita Ominaisuus-kenttään COMP_USE.
    • Jätä Viite-kenttä tyhjäksi.
    • Kirjoita Arvo-kenttään COMP_USE.
    • Valitse Tyyppi-kenttään String.

  3. Hyväksy OK-painikkeella.

Lisää objektille COMP_USE-luokite:

  1. Valitse ovi.
  2. Avaa tilannekohtainen valikko hiiren oikealla painikkeella.
  3. Valitse Lisätoiminnot > Aseta luokite.
  4. Napsauta Uusi.
  5. Täydennä tiedot:
    • Kirjoita Tyyppi-kenttään COMP_USE.
    • Kirjoita Luokite-kenttään PÄÄOVI.
    • Kirjoita Kuvaus-kenttään luokitteen kuvaus.
  6. Sulje ikkunat OK-painikkeilla.

Valitse objektille ominaisuusjoukko, johon lisäsit luokitteen:

  1. Valitse ovi.
  2. Avaa tilannekohtainen valikko hiiren oikealla painikkeella.
  3. Valitse IFC-ominaisuusjoukot.
  4. Valitse käytettävä ominaisuusjoukko.

    COMP_USE -ominaisuuden arvoksi päivittyy PÄÄOVI.

LADONTATYÖKALU

Ladontatyökalu on Vertex BD -ohjelmiston lisäominaisuus.

Ladontatyökalu on rakennetyökalu, jolla voit generoida tiiliä erilaisten ladontakuvioiden mukaan. Sitä voidaan soveltaa myös muiden samankaltaisten osien ladontaan tasopintaan. Saat tiilet näkyviin elementtikuvaan ja voit kerätä ne Excel-raporttiin.

Voit lisätä ladontatyökalun rakenteen pinta- tai verhouskerrokselle. Ladontatyökaluja on kahta erilaista tyyppiä: alueladontakuvio ja kulmaladontakuvio. Kulmaladontakuvion voit valita alueen tai aukon reunoille. Kerros kannattaa ensin jakaa osiin siten, että alue- ja kulmaladontakuviot sopivat yhteen.

Ohjelmiston vakiotoimitus sisältää seuraavat ladontatyökaluun liittyvät kirjastot:
  • Verhoustiilien ladontatyökalu - Ladontatyökalut, jotka voit valita rakenteen kerrokselle.
  • Verhoussarjat - Tiilien ladontakuviot, jotka työkaluilla voidaan muodostaa.
  • Verhoustiilet - Tiilikomponentit, joista ladontakuviot muodostuvat.

Tarvittaessa aktivoi kirjasto Verhoustiilien ladontatyökalu käyttöön.

Voit lisätä ladontatyökalun rakenteen pinta- tai verhouskerrokselle. Rakenne voi olla elementti (seinä-, lattia- tai katto-) tai vaakarakenne kerrokset laajennettuina. Lisää ladontatyökalu kerrokselle samalla tavalla kuin muutkin rakennetyökalut, katso Rakennetyökalut.

Lisää ladontatyökalu esimeriksi seinän verhouskerrokselle:

  1. Valitse seinä.
  2. Avaa tilannekohtainen valikko hiiren oikealla painikkeella.
  3. Valitse Ominaisuudet.
  4. Valitse seinän kerros keskusteluikkunassa.
  5. Avaa tilannekohtainen valikko hiiren oikealla painikkeella.
  6. Valitse Rakennetyökalut.

  7. Vie kohdistin Rakennetyökalut-keskusteluikkunan tyhjään luetteloon.
  8. Avaa tilannekohtainen valikko hiiren oikealla painikkeella.
  9. Valitse Uusi > Ladontatyökalu.

  10. Valitse Työkalukirjasto.
  11. Valitse Työkalu luettelon vaihtoehdoista.
  12. Valitse työkalun parametrit.

    Rakennetyökalut: Ladontatyökalu

  13. Muodosta seinäelementti ja lisää osat. Tiilet näkyvät runkomallissa.

  14. Tarvittaessa muokkaa rakennetyökalua.

    Muokkaa kerroksen rakennetyökalua

Huomaa: Voit jakaa ensin seinän kerroksen osiin, ja lisätä sitten kullekin osalle ladontatyökalun erikseen.

Ladontatyökalun parametrit

Valitse Työkalu luettelosta. Tarvittaessa muokkaa työkalun parametreja keskusteluikkunassa.

Runko, yleistä

Nimi, Kuvaus
Kirjastoon tallennetun ladontatyökalun nimi ja kuvausteksti.
Tiili 1, 2, 3
Valitse ladontakuvioissa käytettävät tiilikomponentit napsauttamalla Valinta. Ladontakuviomalli sisältää peruskuvion, joka koostuu yhdestä tai useammasta tiilikomponentista. Tiili voi olla tavallinen tiili (NORMAL_BRICK) tai kulmatiili (CORNER_BRICK). Kun lisäät osat, peruskuvion tiilikomponentit korvataan valituilla tiilillä. Ladontakuviomallin tiilikomponenteille on annettu ominaisuus ID_IN_PATTERN. Korvaava tiili määräytyy ominaisuuden arvon mukaan:
  • ID_IN_PATTERN= 1 - Käytetään tiiltä 1.
  • ID_IN_PATTERN= 2 - Käytetään tiiltä 2.
  • ID_IN_PATTERN= 3 - Käytetään tiiltä 3.
  • ID_IN_PATTERN= 0 - Käytetään ensimmäistä kyseistä tyyppiä olevaa tiiltä (NORMAL_BRICK tai CORNER_BRICK).
Ohjelmiston vakiotoimitukseen kuuluvat alueladontakuviomallit:
Kun lisäät osat, ohjelma muuttaa tarvittaessa alueen reunoille tulevien tiilien mittoja olemassa olevan tilan mukaan.
Kiinnitetyt kuviot
Valitse Kiinnitetyt kuviot, kun haluat hakea peruskuvion tiilien koon ja niiden väliin jäävät raot ladontakuviomallista. Muulloin tiilen koon määrittää valittu tiilikomponentti, ja tiilien väliin jäävät raot kohdassa Tiili, rako vaakaan ja Tiili, rako pystyyn annetut arvot.
Ladontakuvio
Valitse ladontakuviomalli napsauttamalla Valinta. Valitse tässä alueladontakuvio (area pattern). Kun lisäät osat, alue täytetään toistamalla ladontakuviomallissa olevaa peruskuviota.
Ladontakuvio, rako
Anna peruskuvioiden väliin jäävä rako vaaka- ja pystysuunnassa.
  • Ladontakuvio, rako vaakaan (GAP_H)
  • Ladontakuvio, rako pystyyn (GAP_V)
Tiili, rako
Anna peruskuviossa tiilien väliin jäävä rako vaaka- ja pystysuunnassa.
  • Tiili, rako vaakaan (BRICKGAP_H)
  • Tiili, rako pystyyn (BRICKGAP_V)
Origo
Valitse alueen origo, josta ladonta aloitetaan. Oletuksena on alueen vasen alakulma. Jos kerros on jaettu osiin, kukin osa muodostaa oman alueensa.
  • LOCAL_LEFT - Alueen vasen alakulma
  • LOCAL_RIGHT - Alueen oikea alakulma
  • PANEL_LEFT - Elementin vasen alakulma
  • PANEL_RIGHT - Elementin oikea alakulma
  • GLOBAL - Mallin origo
Voit antaa origolle siirroksen kenttiin DX ja DY.

Ulkoreunat

Reuna, Ladontakuvio
Voit valita alueen kullekin ulkoreunalle ladontakuvion napsauttamalla Valinta. Valitse tässä kulmaladontakuvio (edge pattern).
  • Ulkoreuna vasen (OL)
  • Ulkoreuna oikea (OR)
  • Ulkoreuna ylä (OT)
  • Ulkoreuna ala (OB)
Jos haluat poistaa ladontakuvion reunalta, valitse selaimessa kansio Patterns ja komponentti No pattern.
Huomaa: Reunatiilellä ei voi leikata aluetiiltä. Jos reunatiili ja aluetiili osuvat päällekkäin, aluetiiltä ei lisätä.
Siirrä
Ominaisuudella voit määrittää ladontakuvion aloituspisteen siirroksen reunan suunnassa.
Pystysuuntaisten reunojen ladontakuvion aloituspiste on työkalun origo (TO), joka projisoidaan reunalle (SP).
Vaakasuuntaisten reunojen origo on reunan vasen piste (SP).
Reunan leikkaus / Nurkan ylitys
Kun reunalle ei ole valittu kulmaladontakuviota (no pattern), voit valita reunalle tiilien leikkausäännön.
  • CUT - Tiili leikataan reunalla (oletussääntö).
  • OVERRUN - Jos tiili ulottuu reunan yli, se lisätään mutta ei leikata.
  • NO OVERRUN - Jos tiili ulottuu reunan yli, sitä ei lisätä.
Reunalle, jolle on valittu kulmaladontakuvio, voit antaa kenttään lukuarvona nurkan ylityksen.

Sisäreunat

Reuna, Ladontakuvio
Voit valita alueen kullekin sisäreunalle ladontakuvion napsauttamalla Valinta. Valitse tässä kulmaladontakuvio (edge pattern).
  • Sisäreuna vasen (IL)
  • Sisäreuna oikea (IR)
  • Sisäreuna ylä (IT)
  • Sisäreuna ala (IB)
Siirrä, Reunan leikkaus / Nurkan ylitys
Kuten ulkoreunoilla.

Aukkojen reunat

Reuna, Ladontakuvio
Voit valita aukon kullekin reunalle ladontakuvion napsauttamalla Valinta. Valitse tässä kulmaladontakuvio (edge pattern).
  • Aukon reuna vasen (OPL)
  • Aukon reuna oikea (OPR)
  • Aukon reuna ylä (OPT)
  • Aukon reuna ala (OPB)
Siirrä, Reunan leikkaus / Nurkan ylitys
Kuten ulko- ja sisäreunoilla.

Voit siirtää, kopioida tai poistaa yksittäisiä tiiliä runkomallissa.

Voit myös muokata tiilen ominaisuuksia seuraavasti:

  1. Valitse tiili.
  2. Avaa tilannekohtainen valikko hiiren oikealla painikkeella.
  3. Valitse Ominaisuudet. Voit muokata seuraavia ominaisuuksia:
    • COLOR - Tiilen väri elementtikuvan näkymässä. Värin tulee olla määritettynä sääntökirjaston VIEW_LPROP_RULE säännössä BRICK_COLOR.

    • HEIGHT, WIDTH, THICKNESS, WIDTHY - Tiilen koko-ominaisuudet.

      Huomaa: Voit merkitä ei-vakiokokoiset tiilet mallissa, katso Merkitse poikkeavat osat mallissa.
    • ID_IN_PATTERN - Ladontakuviomallin tiilikomponenteille on annettu ominaisuus ID_IN_PATTERN. Korvaava tiili määräytyy ominaisuuden arvon mukaan.

    • SET - Kirjastossa olevat tiilikomponentit on mahdollista määrittää kuuluvaksi samaan settiin. Settiin kuuluvat tiilet ovat kaikki erikokoisia. Kun tiilen koko mallissa muuttuu, ohjelma valitsee setistä sopivimman tiilen. Esimerkki:
      • Brick Blue ja Brick Blue Half kuuluvat samaan settiin SetB. Brick Blue -tiilen leveys on 210 ja Brick Blue Half -tiilen leveys on 100. Kun tiilet ladotaan malliin, Brick Blue Half -tiiltä käytetään, kun tiilen leveys on pienempi tai yhtä suuri kuin 100. Jos leveys on suurempi kuin 100 mutta pienempi tai yhtä suuri kuin 210, käytetään Brick Blue -tiiltä.

      Sama tarkistus tehdään, kun tiilen kokoa muutetaan ominaisuuksia muokkaamalla. Koko tiilikomponentti vaihdetaan, jos sopivampi löytyy setistä. Jos settiä ei löydy kirjastosta tai setistä ei löydy sopivaa kokoa, kokoa ei voi muokata.

Saat tiilet näkymään elementtikuvan näkymässä, kun valitset näkymän ominaisuuksissa kerroksen osille esitystavan 3D.

  1. Avaa elementtikuva.
  2. Valitse näkymä.
  3. Avaa tilannekohtainen valikko hiiren oikealla painikkeella.
  4. Valitse Ominaisuudet.
  5. Kohdassa Suodata, valitse Kerroksittain ja napsauta Asetukset.
  6. Valitse kerrokselle "Verhous" ominaisuudet:
    • Osat - Valitse 3D.
  7. Hyväksy OK-painikkeella.

Tiilien esitystapa elementtikuvan näkymässä

Voit merkitä tiilet elementtikuvan näkymässä halutulla värillä:
  1. Valitse näkymän ominaisuuksissa välilehti Piirto.
  2. Kohdassa Kirjasto napsauta Valinta, ja valitse sääntökirjasto VIEW_LPROP_RULE.
  3. Kohdassa Tunnus napsauta Valinta, ja valitse jokin seuraavista säännöistä:
    • BRICK - Väri koodin mukaan.
    • BRICK_COLOR - Tiilen ominaisuuksissa valittu väri.
    • BRICK_NONSTANDARD - Näkymässä esitetään vain vakiokoosta poikkeavat tiilet.

Tiililuettelo elementtikuvaan

Voit lisätä tiilistä myös luettelon elementtikuvaan.

  1. Avaa elementtikuva.
  2. Avaa tilannekohtainen valikko hiiren oikealla painikkeella.
  3. Valitse Lisää näkymä elementtikuvaan.
  4. Valitse näkymän tyypiksi Listaus, ja valitse luettelosta vaihtoehto Bricks.
  5. Hyväksy listauksen asetukset OK-painikkeella.
  6. Osoita luettelon paikka.

TUOTANTOLINJAN OHJAUS

Tuotantolinjan ohjaus on Vertex BD -ohjelmiston lisäominaisuus. Kukin tuotantolinjatyyppi vaatii oman lisäominaisuuden.