Staattisesti määrätyn palkin ja akselin laskenta
Seuraavassa puhutaan palkin sijasta akselista, mutta ominaisuuksia voi soveltaa myös palkin laskentaan.
Akselin laskennassa on lisänä palkin laskentaan nähden mahdollisuus antaa useita erilaisia poikkileikkauksia sekä normaalivoima ja vääntömomentti, jotka ovat vakioita akselin pituudella.
Jos akselin (palkin) poikkileikkaus vaihtelee, jokaisen erilaisen poikkileikkauksen loppukohta on osoitettava akselin vasemmasta reunasta lähtien. Viimeisen poikkileikkauksen loppukohtaa eli akselin oikeata reunaa ei tarvitse osoittaa, vaan valitse Valmis.
Kunkin poikkileikkauksen loppukohdan osoittamisen jälkeen anna poikkipintasuureet valitsemalla profiili. Poikkipintasuureet lasketaan annetun halkaisijan perusteella. Avautuu ikkuna, josta valitset materiaalin ja samalla loviherkkyysluvun. Loviherkkyysluku voidaan myös laskea tarkemmin valitsemalla materiaali, jolle ei ole annettu loviherkkyyslukua vaan Neuberin vakio. Ohjelma kysyy myös loven pyöristyssäteen ja avautumiskulman.
Ohjelma kysyy loven vaikutusluvun eri kuormitustyypeille: taivutukselle, normaalivoimalle ja väännölle. Jos kaikkia kuormitustyyppejä ei tarvita, ei niitä vastaavilla lovenvaikutusluvuilla ole merkitystä. Loven vaikutusluku on etsittävä lähdekirjallisuudesta.
Jos akselissa on lovia, joissa poikkileikkaus muuttuu vain paikallisesti, valitse toiminto Paikallinen lovivaikutus ja osoita sen kohta akselilla. Tämän jälkeen valitse loviherkkyysluku, ellei sitä ole jo annettu, ja anna lovenvaikutusluvut kuten poikkileikkauskohdissa. Samoin valitaan poikkileikkaus eli annetaan akselin minimihalkaisija loven kohdalla. Paikallista lovea ei oteta huomioon akselin kiertymä- tai taipumakuvioita määritettäessä vaan ainoastaan jännityksissä.
Sekä eri poikkileikkausten ja niihin liittyvien lovivaikutusten, että paikallisten lovien parametreja, on mahdollista muuttaa toiminnolla Kuormien tarkistus kuten kaikkia kuormituksiakin. Näiden paikkojen muuttaminen ei ole mahdollista.
Voit valita viivojen piirron päälle tai pois valitsemalla toiminnon Viivanpiirto. Kiertymä-, taipuma-, momentti- ja taivutusjännityskuviot saadaan viivoina piirustukseen. Nämä ovat tulostettaessa tai tallennettaessa ohjelmasta poistuttaessa päinvastoin kuin pisteinä esitetyt käyrät.
Laskentatarkkuuden voit määrittää toiminnolla Laskentapisteitä. Oletusarvona on akselin jako 100 osaan.
Palkin laskentatuloksissa huomioidaan vääntöjännitys sekä redusoitu jännitys (keskijännitys+-amplitudi). Redusoidun jännityksen keskijännityksessä ovat mukana normaalijännitys normaalivoimasta ja vääntöjännitys. Amplitudi tulee taivutuksesta, jonka katsotaan vaihtavan merkkiä akselin pyöriessä.