Osamallin luonnoksen piirtäminen tasoon

Luonnokset muodostetaan 2D-elementeillä piirremallinnusta varten. Piirtämisen toiminnot on valittavissa osamallinnuksen luonnostelutilassa. Elementit piirretään luonnostelutasoon.

Piirtämisen työkalut

Osan karkean muodon määrittelevä ensimmäinen luonnos piirretään luonnostelukoordinaatistoon nähden siten, että luonnos voidaan sitoa helposti koordinaatiston akseleihin tai nollapisteeseen.

Luonnoksen teko aloitetaan piirtämällä tarpeelliset viivaelementit. Luonnos on hyvä piirtää mittasuhteiltaan likimain oikeaan kokoonsa. Esimerkiksi, tarkalla viivan pituudella tai ympyrän säteellä ei ole merkitystä luonnostelussa. Elementtien tarkka koko, suuntautuminen ja sijoittuminen toisiinsa nähden määritetään ehdoilla.

Piirtämisessä ovat käytössä seuraavat viivaelementit:

Avoimet viivojen päät ja viivan epäjatkuvuuskohdat havainnollistetaan viivaketjun piirtämisen jälkeen punaisin pistein. Jos luonnoksen viivaketju on avoin, siitä voi muodostaa ohjauskäyrän. Jos tavoitteena on muun toimenpiteen teko, esimerkiksi pursotus, on viivaketju oltava suljettu. Viivaketju on suljettu, kun viivojen pisteissä ei esiinny punaisia pisteitä.

Piirtämisen apuna ovat seuraavat viivan muokkaustoiminnot:

Piirretään luonnostelukoordinaatistoon pyöräytysakseli ja muu luonnos. Pyöräytysakseli on piirretty koordinaatiston akselin suuntaan ja muu luonnos siihen nähden. Pyöräytysakseli piirretään ensin muotoviivana, jonka ominaisuudeksi määritetään pyöräytysakseli. Luonnos sidotaan luonnostelukoordinaatiston akseliin geometriaehdolla.

Viivoja 2D-piirustuksesta

2D-piirustuksesta voidaan kopioida viivoja ja liittää ne luonnokseen. Avaa 2D-piirustus, valitse kopioitavat viivat, ja kopioi ne. Aktivoi luonnosteluikkuna, ja liitä viivat luonnokseen. Liittäminen tapahtuu kuten kirjastosta luetun luonnoksen sijoitus.

Elementin valinta

Viivan ominaisuudet

Luonnoksen viivat piirretään muotoviivoina. Luonnokseen voidaan piirtää piirtämistä helpottavia apuviivoja sekä piirteen luomiseen tarvittava apuviiva, pyöräytysakseli. Oletusarvoinen viivatyyppi on muotoviiva. Voit muokata viivan ominaisuuksia. Valitse luonnoksesta viiva/viivat, ja valitse toiminto Ominaisuudet.

Kohdistin

Luonnos koostuu elementeistä: piste, viiva, ehto. Kohdistin käyttäytyy piirtämisen yhteydessä seuraavasti:

  • Kohdistimen haku havainnollistetaan siten, että kohdistin vaihtaa ulkonäkönsä pisteen, viivan ja ehdon kohdalla/läheisyydessä.
  • Viivaa piirrettäessä kohdistin hakee viivaan, viivan pisteeseen, viivan keskipisteeseen, ympyrän/kaaren keskipisteeseen, ympyröiden leikkauspisteeseen.
  • Viivan piirrossa kohdistin asettuu automaattisesti viivaimeksi 0, 45, 90 asteen suuntiin.

Luonnoksen muokkaus

Elementteihin voidaan kohdentaa seuraavia luonnosta muokkaavia toimintoja:

  • Kopioi, leikkaa, liitä, poista
  • Kumoa, tee udelleen
  • Viivan, pisteen veto
  • Koko luonnoksen veto (laahaus)
  • Luonnoksen muokkaus mittaehdolla
  • Voit kiinnittää viivan luonnoksessa F-näppäimellä, ja voit irrottaa F-näppäimellä.

Luonnoksen muokkaus

Ehtojen lisäys luonnokseen

Luonnoksen elementeille lisätään geometrisia ehtoja, jotka tekevät luonnoksen muokkauksen mittaehdoilla mahdolliseksi. Luonnoksen elementeille määritetään ehtona, esimerkiksi mittoja ja geometrisia ehtoja, kuten yhdensuuntainen, tangentti, samankeskinen jne. Ehdoilla hallitaan elementtien kokoa, suuntautumista ja sijoittumista toisiinsa nähden.

Luonnoksen ehtojen määritys

Luonnoksen sidonta

Luonnos sidotaan luonnostelukoordinaatiston akseleihin tai nollapisteeseen geometrisilla ehdoilla. Esimerkiksi, luonnoksen viiva voi olla yhtenevä koordinaatiston akselin kanssa, määritetään viivan etäisyys nollapisteeseen nähden jne.

Kun valmis luonnos lisätään kirjastosta esimerkiksi osan viitepintaan, se sijoitetaan paikalleen nollapisteestään. Luonnoksen paikoitus geometrisin ehdoin on tärkeä tehtävä, jotta luonnos säilyttää oikean sijaintinsa, kun osan geometriaa muokataan myöhemmin mittataulukolla.

Luonnos sidotaan luonnostelukoordinaatistoon siten, että pyöräytysakseli määritetään yhteneväksi koordinaatiston pystyakselin kanssa. Muu luonnos määritetään mittaehdoilla pyörähdysakseliin nähden.

Luonnoksen tallennus luonnoskirjastoon

Luonnoskirjaston luonnoksia voidaan käyttää useiden eri mallien mallintamiseen. Luonnoskirjastoon tallennetaan yleisimmin käytettyjä luonnoksia, joita käytetään osan tai ohutlevyosan mallintamiseen. Luonnosta tehtäessä on huomioitava, että luonnos on voitava sijoittaa helposti paikalleen, ja sen geometriaa on oltava muokattavissa. Luonnoskirjastosta luettu valmis luonnos sijoitetaan paikalleen nollapisteestään. Luonnoksen geometriaa muokataan mittaehtojen muuttujien arvoilla.

Luonnoskirjasto