Visualisointi -keskusteluikkuna

Visualisointi

Määritä visualisoinnin asetukset ja tallenna visualisoitu näkymä tiedostoon Visualisointi -keskusteluikkunassa.

Kuvan tyyppi
Oletuksena on Tavallinen tyyppi.
Muita tyyppejä (stereokuva, panoraama) voit valita, kun mallin näkymä on perspektiivinen. Näiden kuvien katseluun tarvitset ulkopuolisen katseluohjelman.
Kuvan koko
Oletuksena on 1 x ikkunan koko, jolloin kuva tallentuu työikkunan kokoisena. Tarvittaessa muuta kerrointa. Sopivia kertoimia ovat 2-4. Kerroin 0.5 pienentää kuvan puoleen.
Jos haluat valita jonkin muun koon, tyhjennä valintaruutu x ikkunan koko. Valitse koko luettelosta, tai valitse Custom ja anna haluamasi koko (leveys x korkeus). Antamasi resoluutiovaihtoehdot tallentuvat reso.txt-tiedostoon käyttäjäkohtaiseen user/render-kansioon.
Panoraamakuvaa luotaessa kuvan tulee olla neliö.
Epäsuora valo
Valitse valintaruutu, kun haluat ottaa visualisoinnissa huomioon epäsuoran valon heijastumisen pinnoilta. Menetelmä soveltuu erityisesti sisätilojen visualisoimiseen. Avaa ensin malli-ikkunaan näkymä sisätilasta esimerkiksi lentämällä mallin sisään. Epäsuora valo tarvitsee lähteekseen jonkin suoran valon, esimerkiksi ulkoa tulevan valon tai valokomponentin. Voit säätää ympäristövalon voimakkuutta suuremmaksi kuin ulkopuolen visualisoinnissa. Valitse Ympäristövalo -kohdassa esimerkiksi Valovoimakkuus = 25.
Ohjelma laskee epäsuoran valon heijastumisen pinnoilta, ja muodostaa sen perusteella mallin visualisoidun kuvan.
Laskenta vie jonkin aikaa. Voit rajoittaa laskentaan käytettävää aikaa määrittämällä milloin laskenta päättyy. Laskentaa jatketaan kunnes jompikumpi raja-arvoista saavutetaan:
  • % energiasta jaettu - Laskentaa jatketaan kunnes tietty määrä valonlähteistä tulevasta energiasta on jaettu ympäristöön. Kirjoita prosenttiluku tekstikenttään.
  • sekuntia kulunut - Laskentaa jatketaan kunnes tietty aika on kulunut. Kirjoita aika sekunteina tekstikenttään.
Malli-ikkunaan päivittyy esikatselukuva laskennan eri vaiheissa. Laskennan eteneminen esitetään kehoterivillä. Jos keskeytät laskennan Esc -näppäimellä, visualisointi tehdään sen hetken tarkkuudella.
Laskenta on kertaluonteinen. Tulos ei tallennu malliin, mutta on käytettävissä niin kauan kuin malli tai projekti on avoinna, eikä sitä ole muokattu. Kun haluat käyttää olemassa olevaa laskentatulosta, valitse Käytä vanhaa ratkaisua.
Valitse visualisoinnin laaduksi jokin seuraavista:
  • Paras laatu - Materiaalit, valot ja tausta huomioidaan. Läpinäkyvyys lasketaan. Jyrkät värierot pehmennetään.
  • Normaali - Materiaalit, valot ja tausta huomioidaan. Läpinäkyvyys lasketaan.
  • Nopea - Materiaalit, valot ja tausta huomioidaan. Läpinäkyvyyttä ei lasketa.
Ympäristövalo
Voit käyttää visualisoinnissa ympäristökuvaan perustuvaa valaistustekniikkaa. Edellytyksenä on, että malliin on lisätty ympäristövalo (valotyyppi environment) ja valo on päällä. Voit lisätä ympäristövalon valokirjastosta, tai ladata malliin studion (Default), jossa on valmiina ympäristövalo.
Lisää valo malliin
Lataa studio
Voit kytkeä valaistustekniikan päälle ja pois päältä valitsemalla tai tyhjentämällä Ympäristövalo-valintaruudun.
Valitse ympäristökuva Tiedosto-painikeella. Oletuskansio on ../system/lw/hdr. Kansiossa on valmiina ohjelmistotoimittajan tarjoamat ympäristökuvat. Kansiossa on sekä hdr-tiedostoja että niiden esikatseluun tarkoitettuja jpg- tai png -päätteisiä tiedostoja. Valitse hdr-päätteinen tiedosto. Jos haluat käyttää omia ympäristökuvia, voit tallentaa ne samaan kansioon.
Ympäristökuva voi olla mikä tahansa tarkoitukseen sopiva panoraamakuva, mutta hdr-muotoinen, tähän käyttötarkoitukseen varta vasten tehty kuva tuottaa parhaan valaistuksen. Ympäristökuva voi olla myös kuva, joka tuottaa valokuvausstudiomaisen valaistuksen.
Voit säätää ympäristövalon keskeisiä varjostusominaisuuksia seuraavilla liukusäätimillä:
  • Värikylläisyys (Saturation) - Ympäristökuvan antaman valon värikylläisyys. Arvolla 0 värikylläisyys on sama kuin alkuperäisessä ympäristökuvassa. Miinusmerkkiset arvot -1 saakka vähentävät värikylläisyyttä. Arvolla -1 valon väri on puhtaalla harmaa-asteikolla. Arvot nollasta yhteen lisäävät alkuperäisen ympäristökuvan värikylläisyyttä.
  • Valovoimakkuus (Intensity) - Yksilöllinen kullekin hdr-ympäristökuvalle. Sopiva valonvoimakkuus selviää kokeilemalla. Kokeile aluksi arvoja 1-20. Voit kokeilla myös arvoa alle 1. Kun visualisoit sisätilaa, ja valittuna on Epäsuora valo, voit valita ympäristövalon voimakkuudelle suuremman arvon, esimerkiksi 25.
  • Tarkkuus (Number of samples) – Keskeisin parametri. Varjojen piirtotarkkuus voi vaihdella välillä 0-8000. Arvot alle sadan tuottavat nopean, mutta karkean ja juovikkaan varjojen piirron. Suuret tarkkuuden arvot soveltuvat paremmin lopullisen visualisoinnin laskentaan, mutta visualisoidun kuvan laskenta-aika voi muodostua pitkäksi laitteiston suorituskyvystä riippuen. Ohjelmistotoimittajan suositus esikatselun tarkkuudeksi on noin 100, ja lopullista kuvaa varten 500-2000.
Muita varjostusominaisuuksia voit muokata Lisäasetukset-painikkeella. Painike avaa Valon muokkaus -keskusteluikkunan.
Valon varjostusominaisuudet
Oletuksena ympäristökuvaa ei esitetä visualisoidun mallin taustakuvana. Jos kuvan resoluutio on riittävän suuri, sitä voidaan käyttää myös taustakuvana. Tarvittaessa voit lisätä malliin taustan taustakirjastosta.
Voit lisätä ympäristökuvan malliin myös toiminnolla Aseta ympäristö.
Aseta ympäristö
Pysähdy ennen tallennusta
Valitse valintaruutu, kun haluat muokata näkymän valotusta visualisoinnin jälkeen ennen tallennusta. Muokkaa valotusta liukusäätimillä Min ja Max. Muokkauksen jälkeen tallenna näkymä tiedostoon Tallenna-painikkeella.
Kun valintaruutu on tyhjä, visualisoitu näkymä tallentuu suoraan tiedostoon. Määritä tiedoston nimi ja tallennuspaikka ennen visualisointia Kuvatiedosto-painikkeella.
Visualisoi
Käynnistä visualisointi napsauttamalla painiketta. Näkymän tallennuksessa on käytettävissä seuraavat vaihtoehdot:
  • Visualisoitu näkymä tallentuu suoraan tiedostoon, kun Pysähdy ennen tallennusta ei ole valittuna. Määritä tiedoston nimi ja tallennuspaikka ennen visualisointia Kuvatiedosto-painikkeella.
  • Kun Pysähdy ennen tallennusta on valittuna, voit muokata näkymän valotusta visualisoinnin jälkeen ennen kuin tallennat kuvan Tallenna -painikkeella. Muokkaa valotusta liukusäätimillä Min ja Max. Tallenna-painike on valittavissa, kun olet määrittänyt tiedoston nimen ja tallennuspaikan Kuvatiedosto-painikkeella.
Kuvatiedosto
Määritä tiedoston nimi ja tallennuspaikka ennen kuin visualisoit/tallennat näkymän. Oletuksena on Untitled.jpg-tiedosto käyttäjäkohtaisessa user/render-kansiossa.
Voit valita jonkin seuraavista tiedostotyypeistä:
  • JPEG-kuvat (*.jpg, *.jpeg)
  • PNG-kuvat (*.png)
  • BMP-kuvat (*.bmp)
  • PostScript-tiedostot (*.ps)
  • TGA-kuvat (*.tga)
  • TIFF-kuvat (*.tif, *.tiff)
  • HDR-tiedostot (*.hdr)
Valitse Tallenna (Save) palataksesi Visualisointi-keskusteluikkunaan.
Tallenna
Painike on valittavissa, kun Pysähdy ennen tallennusta on valittuna, ja olet määrittänyt tiedoston nimen ja tallennuspaikan Kuvatiedosto-painikkeella. Ennen tallennusta voit muokata kuvan valotusta liukusäätimillä Min ja Max.
Painikkeessa oleva asteriski (*) kertoo, että kuvaa ei ole vielä tallennettu.
Lopeta
Sulje keskusteluikkuna ja palaa mallinnustilaan.
Huomaa: Asetukset jäävät voimaan kunnes muutat niitä valitsemalla toiminnon Tallenna visualisoitu näkymä uudelleen. Samoja asetuksia käytetään, kun visualisoit mallin toiminnolla Visualisointi | Piirtotapa | Visualisoitu.